Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Συγκινητική εκδήλωση για την Μαρία Πολυδούρη στο Φουρναράκειο

Στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο τη χθεσινή βραδιά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή εκδήλωση της Κεντρικής Δημόσιας βιβλιοθήκης Καλαμάτας με τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μικρομάνης "Μαρία Πολυδούρη", το Τριφυλιακό Θέατρο και με κεντρικό ομιλητή ...... τον κ. Κώστα Κόλλια, πρώην Δήμαρχο Τριφυλίας και λογοτέχνη, αφιέρωσαν τη βραδιά στην σπουδαία ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και στο "πέρασμα της από τα Φιλιατρά".

Με την καταπληκτική απαγγελία ποιημάτων της από τους ηθοποιούς του ΤΕΘ, κ. Γιούλα Ζαχαροπούλου και κ. Χρήστο Χήναρη και τη συνοδεία της μαγευτικής μουσικής από τους εξαιρετικούς μουσικούς, Ταξιάρχη Γεωργούλη(ούτι) και Γιάννη Πούλιο (βιολί), μας μάγεψαν με οργανικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσής μας, η πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Δημόσιας Καλαμάτας, κυρία Πιπίνα Κουμάντου, χαιρέτισε την πρώτη εκδήλωση της βιβλιοθήκης και του παραρτήματος βιβλιοθήκης Τριφυλίας και όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τα πολλά μέλη του Συλλόγου γυναικών Μικρομάνης "Μαρία Πολυδούρη", που συμμετείχαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η κυρία Κουμάντου καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους τους εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων, αναφέρθηκε στη λειτουργία της Κεντρικής Δημόσιας βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στην ίδρυση της Παιδικής Δημόσιας βιβλιοθήκης Τριφυλίας και στην ανάγκη αλλαγής τρόπου λειτουργίας και προσέλκυσης παιδιών και ενηλίκων στις βιβλιοθήκες, τα οφέλη από αυτές και τη φιλαναγνωσία, που είναι τόσο πολύτιμη. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλά και τα οφελήματα των συνεργασιών, της Κεντρικής Διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης,των φορέων αλλά και των μελών των Συλλογών.
Η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο Πυρσός " κ. Μαίρη Γκότση, καλωσόρισε με τη σειρά της τους φίλους που παραβρέθηκαν στο Φουρναράκειο και αφού μίλησε πολύ σύντομα για την ίδρυση και το ιστορικό του Πυρσού, αναφέρθηκε στη συγκυρία της συνάντησης που είχε η ίδια με την κ. Κουμάντου, ένα χρόνο πριν, στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Πυρσού, στην παραχώρηση μίας αίθουσας του Φουρναράκειου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και ήταν πολύ συγκινημένη γιατί ένα όνειρο σωστής λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Πυρσού, που υπάρχει από το 1958 και έχει περάσει από πολλές φάσεις, που παρά τις πολλές προσπάθειες μας, δεν είχαμε αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε και λειτουργεί και θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, που έδωσε συγχαρητήρια για την εκδήλωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Καλαμάτας, κ. Μάγδα Σουλιώτη, ενημέρωσε για το σημαντικό ρόλο της Δημόσιας βιβλιοθήκης, για τη συνέχεια στη λειτουργία βιβλιοθήκης στην περιοχή μας και για τους ενήλικες στο Φουρναράκειο, για την ψηφιοποίηση ιστορικών και αρχείων που υπάρχουν στην Τριφυλία, για την αξιοποίηση ιστορικού υλικού και παράδοσης, αλλά και σύγχρονων κειμένων της περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε στην έκδοση δύο περιοδικών για μικρούς και μεγάλους, όπου μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι της Τριφυλίας με καταγραφή κειμένων, σχολίων, αφιερωμάτων και εργασιών που αφορούν τον πολιτισμό και επικοινωνία και την κοινωνικότητα των πολιτών.

Η κ. Παναγιώτα Πολυδούρη αναφέρθηκε στις αφηγήσεις των γονιών και συγγενών της, αλλά και στο πατρικό σπίτι της που υπήρχε στη Μικρομάνη, το οποίο που συχνά επισκεπτόταν η ποιήτρια καθώς και στην τιμή και σεβασμό που έχουν στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη, όλα τα μέλη του Συλλόγου τους, αλλά και οι κάτοικοι της Μικρομάνης.

Ο λογοτέχνης μας ομιλητής Κώστας Κόλλιας, συγγραφέας γνωστός ερευνητής των γραμμάτων,της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας και με την εμπειρία της έκδοσης επί χρόνια του περιοδικού ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ανέπτυξε με εξαιρετική ευαισθησία και με σπάνια ντοκουμέντα τη ζωή, τη δράση, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Πολυδούρη με τον μοιραίο ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, αλλά και στοιχεία από το πέρασμά της, στα πρώτα Γυμνασιακά της χρόνια από τα Φιλιατρά, ακολουθώντας την οικογένειά της και τον πατέρα της που διορίστηκε καθηγητής και Γυμνασιαρχεύων στο Γυμνάσιο Φιλιατρών. Επέλεξε ποιήματα της Πολυδούρη, που στιγμάτησαν τη ζωή της, τον έρωτά της, αλλά και τον θάνατό της και τα οποία απήγγειλαν με αξιοθαύμαστο τρόπο οι ηθοποιοί του ΤΕΘ, που κόσμισαν την εκδήλωσή μας.

Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους, υπήρχε φωτογραφία της οικίας των Φιλιατρών, που διέμενε η οικογένεια της Μαρίας Πολυδούρη. Η κ.Κουμάντου με την πρόεδρο του Πυρσού Κ.Γκότση έκαναν γνωστό, ότι θα προτείνουν οι δύο φορείς στο Δήμο Τριφυλίας, να τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα στο σπίτι αυτό, που θα αναγράφει "ΕΔΩ ΕΖΗΣΕ Η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ".
Η πρόταση αυτή καταχειροκροτήθηκε από το κοινό

Την εκδήλωσή μας, τίμησαν πολλοί συμπολίτες μας από την Τριφυλία τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπροσώπους φορέων, τον κ. Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Τ, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ Παναγιώτη Αλευρά, Παναγιώτη Τσαφαρά, Δημήτρη Δριμή και πρώην Δήμαρχο Αετού, τον πρώην Δήμαρχο Γαργαλιάνων και υποψήφιο Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Άκη Κατρίτση, την πρόεδρο του ΤΕΘ κ. Γιούλα Ζαχαρόπουλου, την πρόεδρο του Μ.Ε.Σ.Κ κ. Σόνια Τουρκολιά, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κ. Σπυριδούλα Καλκαβούρα, την πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων κ. Βιβή Παντελάκη, τον πρόεδρο του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού κ. Νίκο Κούρδογλου, τους διευθυντές των Λυκείων Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων, κ.κ Χρήστο Χήναρη και Γιάννη Ρούση.

Στο τέλος της εκδήλωσης η αποσπασμένη και η ψυχή της του παραρτήματος, η Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, η Γαρυφαλλιά της καρδιάς μας, στο παράρτημα της βιβλιοθήκης Τριφυλίας, που επιμελήθηκε του στολισμού της εκδήλωσης με πολλή αγάπη, ακόμα και με τα αγαπημένα λουλούδια της ποιήτριας, τα κρίνα, μαζί με την κ. Κουμάντου και την κ. Γκότση, δώρισαν στην κ. Παναγιώτα Πολυδούρη δύο καδράκια με ιδιόχειρα κείμενα της Μαρίκας Πολυδούρη, όπως την αποκαλούσαν, που είχε γράψει σε λεύκωμα Φιλιατρινής συμμαθήτριάς της.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, γεύτηκαν τα εδέσματα και τα ποτά των φίλων και χορηγών του Πυρσού. Τους ευχαριστούμε όλους και συγκεκριμένα, το αρτοποιείο Μπουλουλή, την πιτσαρία "ΟΑΣΙΣ" του κ. Μπάμπη Νικολακόπουλου, την ασφαλιστική εταιρεία "Αδελφοί Δημητρόπουλου", το Οπωροπαντοπωλείο "Περί γης", και την οινοποιεία των Αδελφών Στασινόπουλου.