Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Cinema

Η Κ. Λ. Φιλιατρών είναι τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών Ο ΠΥΡΣΟΣ και έχει σαν στόχο την αναζήτηση και προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης. Στην προσπάθεια αυτή οργανώνει προγράμματα προβολών ταινιών ποιότητας και παίρνει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κινηματογράφου και γενικά για την διάδοση του κινηματογράφου σαν μέσο ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, μόρφωσης και κοινωνικοποίησης.

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Κινηματογραφική Λέσχη Φιλιατρών καταξιώθηκε και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης μας και την μοναδική κινηματογραφική εστία της ευρύτερης περιοχής.
Από το 1980 λειτουργεί στο Φουρναράκειο Π.Κ. την χειμερινή περίοδο και από το 1998 στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο, στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών, κατά τη θερινή περίοδο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κ.Λ. Φιλιατρών ιδρύθηκε το 1978 με απόφαση του Δ.Σ. του ΠΥΡΣΟΥ

Η αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε τότε ήταν ο κινηματογράφος ΑΣΤΕΡΙΑ ιδιοκτησίας Διονυσίου Χατζή, κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ.
Είναι γνωστό ότι η δεκαετία του 70΄χαρακτηρίζεται , μεταξύ των άλλων και από το κλείσιμο των περισσοτέρων κινηματογραφικών αιθουσών των μεγάλων αστικών κέντρων και την κυριολεκτική εξαφάνισή τους από την περιφέρεια. Οί λόγοι είναι γνωστοί.
Μέσα σ΄αυτό το παρακμιακό περιβάλλον ανέτειλε η Κινηματογραφική Λέσχη και με πρώτο θέμα για προβληματισμό, αν θα πρέπει τις προβολές να παρακολουθούν και οι μαθητές του τότε Γυμνασίου-Λυκείου το οποίο ξεπεράστηκε με απόφαση κατά πλειοψηφία
θετική για τους μαθητές. Λίγα χρόνια νωρίτερα τη δεκαετία του 60΄,ο σημερινός Υπεύθυνος της Κ.Λ. , είχε αποβληθεί από το Γυμνάσιο, 5 ημέρες, γιατί συνελήφθει να παρακολουθεί την κινηματογραφική προβολή κάποιου αμερικάνικου γουέστερν.

Φθινόπωρο. Τετάρτη 9 το βράδυ. Τελειώνει η προβολή 7 με 9 του κινηματογράφου.
Ταινία: Καράτε ή Πορνό. Θεατές ελάχιστοι, όλοι άνδρες, φεύγουν γρήγορα – γρήγορα. Ο Νιόνιος ανάβει τη σόμπα πετρελαίου στην τεράστια αίθουσα του παλιού κινηματογράφου. Οί πρώτοι δεν είχαν ανάγκη θέρμανσης. Αυτοί που έρχονται τώρα είναι ευαίσθητοι αλλά είναι και πολλές γυναίκες! Τα φώτα σβήνουν. Πρώτη προβολή η ταινία « LA STRANTA»και το ταξίδι αρχίζει !!
Δύο χρόνια μετά.

Η οθόνη των ΑΣΤΕΡΙΩΝ σβήνει, σβήνει για πάντα και ο παλιός κινηματογράφος μετά από διάφορες περιπέτειες ως προς την χρήση του γίνεται σήμερα σούπερ μάρκετ.
Αμέσως όμως «καπάκι» μια άλλη οθόνη ανάβει. Η οθόνη του ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΥ Π. Κ. της πόλης μας.
Τούτη η πόλη δεν ανέχεται να μη έχει μια φωτεινή οθόνη.
Από την δεκαετία του 30΄ όπου εμφανίζετε ο κινηματογράφος στα Φιλιατρά, υπάρχει πάντα φωτεινή οθόνη.

Η Κινηματογραφική Λέσχη ανέστειλε την λειτουργία της το καλοκαίρι του 2015 λόγω έλλειψης σύγχρονων μεθόδων προβολής.