Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή – Διαμαρτυρία για την ματαίωση της εκδήλωσης “ATAVISM”

ΠΡΟΣ: κ. Γεώργιο Λεβεντάκη Δήμαρχο Τριφυλίας

Κοιν: κ.κ. Ανδρινόπουλο Ευστάθιο
Δριμή Δημήτριο
Κατσίβελα Παναγιώτη
Κουκούμη Σαράντο
Μπακούρο Σωτήριο
Παναγιωτοπούλου Χάϊδω
Τσίγγανο Παναγιώτη


Όπως γνωρίζετε, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών ο Πυρσός, πιστός στην πολιτιστική του παράδοση 65 ετών, από το μήνα Νοέμβριο 2020, ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα της Επιτροπής 1821 του Δήμου Τριφυλίας προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, υποβάλλοντας ολοκληρωμένη πρόταση συμμετοχής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με την παράσταση χορού AΤAVISM, του καταξιωμένου συμπολίτη μας -τόσο σε εθνικά όσο και σε διεθνή φεστιβάλ-, Αντώνη Λιβερόπουλου.

Με τις διαβεβαιώσεις σας για την τεχνική και οικονομική υποστήριξη της ..... σχετικής εκδήλωσης από την χρηματοδότηση που έλαβε η Επιτροπή 1821 του Δήμου, ξεκίνησε η παραγωγή του έργου, προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό τον Αύγουστο του 2021. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν εργάζονταν πυρετωδώς επί διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών, το δε αποτέλεσμα της δουλειάς τους και της μοναδικής σκηνοθεσίας, χορογραφίας και σκηνογραφίας του Αντώνη Λιβερόπουλου, ήταν βέβαιο ότι θα έμενε στα πολιτιστικά δρώμενα ως ένα αριστούργημα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφάσισε να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, ενεργώντας, όπως πάντα, με συλλογικό πνεύμα. Από το μήνα Νοέμβριο μέχρι τιο καλοκαίρι θα είχαμε τον χρόνο να αναζητήσουμε πόρους για να υποστηρίξουμε ως Σύλλογος τη συγκεκριμένη παραγωγή-παράσταση, πλην όμως, συμφωνήθηκε να εκτελεσθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου για τους ανωτέρω λόγους. Δυστυχώς, δεν υποψιαζόμασταν στο ελάχιστο τη συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε στη συνέχεια από τον αρμόδιο φορέα, τους υπευθύνους και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, στην προσπάθειά μας να συνεργαστούμε και να υποστηριχθούμε υλικοτεχνικά, όπως είχε συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση για την ημερομηνία 16/8/2021 στον Άη Γιώργη, είχαν εκτυπωθεί αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια με την ανωτέρω ημερομηνία σε συνεργασία μας με το Ίδρυμα Ωνάση, παρακαλούσαμε στην κυριολεξία τους υπευθύνους σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων δομών, όπως σκηνή, φωτισμό, ασφάλεια, ρουχισμό κλπ. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρη απαξιωτική συμπεριφορά και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης, σε σημείο εξαφάνισης των αρμοδίων να συνεννοηθούμε για τα βασικά θέματα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της εκδήλωσης.

Οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ανωτέρω διότι θεωρούμε ότι επιδείχθηκε απόλυτη ασέβεια τόσο στην ιστορία του Συλλόγου μας και στα μέλη του, όσο κι έναντι των δημιουργών και συντελεστών της παράστασης. Η εν γένει στάση των υπευθύνων, υποδήλωνε ότι για κάποιο λόγο είχε προαποφασιστεί ότι αυτή η παράσταση δεν επιθυμούσαν να γίνει, σε αντίθεση με άλλες εκδηλώσεις.

Πράγματι, λοιπόν, ενώ δεν συνέτρεχε σχετικός λόγος, η παράσταση «αναβλήθηκε» αορίστως με αφορμή τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Σας επισημάναμε τότε, το γεγονός ότι ο Δήμος Τριφυλίας -ευτυχώς- δεν είχε πληγεί και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αναβάλει τις εκδηλώσεις μόνο στην πληγείσα περιφέρεια Αττικής και 3 παραστάσεις («Αχιλλεύς», στις 7 και 8 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, «Έξι», στις 7 και 8 Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη και «Σπανός», στις 8 και 9 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης). Σε καμία δε περίπτωση δεν δικαιολογείτο στο Δήμο μας αναβολή των εκδηλώσεων με βασική εκδήλωση τη δική μας, επί 15ημερο.

Παρά ταύτα, όλες αυτές τις ημέρες, προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε με τους υπευθύνους σας για νέα ημερομηνία κατά την οποία θα εξασφαλιζόταν από την Κοινωφελή Επιχείρηση η διαθεσιμότητα της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής. Στο μεταξύ οι χορευτές εξακολουθούσαν τις πρόβες, ακυρώνοντας όλες τις λοιπές υποχρεώσεις τους και είχαν ήδη εκτελεσθεί εργασίες από τρίτους για την προγραμματισμένη παράσταση. Όταν τελικά, βρέθηκε νέα ημερομηνία για την παράσταση στις 11/9/21, την οποία και αποδεχθήκατε, ενώ είχε προηγηθεί δημοσίευση στη Διαύγεια της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εκτυπώθηκαν εκ νέου αφίσες κι εστάλησαν επίσημες προσκλήσεις, ακυρώθηκε η εκδήλωση την προηγούμενη μόλις ημέρα, με μια ανακοίνωση που μόνο ως προσχηματική και στοχευμένη μπορούμε πλέον να την εκλάβουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο υπογράφων το Δελτίο Τύπου που ανακοινώθηκε στις 10/9, στερήθηκε ορθής νομικής συμβουλής, ερμηνείας κι εφαρμογής των κειμένων διατάξεων από τους συμβούλους του. Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ούτε η αβάσιμη επίκληση ως αιτίας 2ης «αναβολής» της προγραμματισμένης εκδήλωσης «η παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Μεσσηνία μέχρι 16/9 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, σύμφωνα με το από 9/09/2021 δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» με τον ισχυρισμό ότι «Ο χώρος της εκδήλωσης είναι δημόσιος, μη επαγγελματικός, μη ελεγχόμενος και απαγορευτικός για συνάθροιση άνω των 20 ατόμων.»

Πλην όμως: Το σχετικό δελτίο τύπου της Πολιτικής Προστασίας για την παράταση του μίνι lockdown στη Μεσσηνία, επαναλαμβάνει (εκτός από απαγόρευση κυκλοφορίας μέρα τη 1 και απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα) μόνο την απαγόρευση αυτή, η οποία ήδη ίσχυε επί μήνες για όλη την Επικράτεια (όχι μόνο για τη Μεσσηνία) και είχε επικαιροποιηθεί και με τις πρόσφατες ΚΥΑ όπως η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950. Δηλαδή ίσχυε σε χρόνο που τόσο η 1η όσο και η 2η ημερομηνία αποφασίστηκε από την Κοινωφελή επιχείρηση και που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Είναι δε απολύτως άστοχη η αναφορά στη συγκεκριμένη απαγόρευση καθώς είναι παραπάνω από σαφές ότι αυτή αφορά σε ιδιωτικούς χώρους μη επαγγελματικούς και σε εκδηλώσεις έναντι ανταλλάγματος. Εν προκειμένω: 1. Ο χώρος του Αη Γιώργη είναι δημοτικός (όχι ιδιωτικός) 2. Η εκδήλωση δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος. 3. Η σχετική πρόβλεψη που ισχύει πανελλαδικά καθόλη την περίοδο του COVID αφορά στα κορωνοπάρτυ και όχι στις παραστάσεις σε υπαίθριους χώρους που επιτρέπονταν σε όλη την Επικράτεια με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. 4. Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950 ΦΕΚ Β’/4054/4-9-2021, για το κρίσιμο διάστημα από 4/9/21 έως 13/9/21 στον σχετικό πίνακα (12.) Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες, προβλέπεται «Τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements /SitePages/announcements.aspx» και ειδικότερα για τους υπαίθριους χώρους «πάσης φύσεως» συμπεριλαμβανομένων γηπέδων, μόνο με καθήμενους) με ποσοστά πληρότητας ανάλογα με τη χωρητικότητα και τήρηση μέτρων προστασίας (μάσκες, χωρίς διάλειμμα κλπ).

Αντιλαμβάνεστε ότι, στοιχειωδώς, πρέπει να καλύψετε τις δαπάνες αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν ταλαιπωρία αλλά και εμπαιγμό, δεδομένου ότι αδικαιολόγητα δεν αποδεχθήκατε την προσφερόμενη υπηρεσία-εργασία τους και ακύρωσαν ήδη άλλες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν άλλη παράταση.

Επίσης, πρέπει να αντιληφθείτε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιστορία του Συλλόγου μας και να μαθαίνετε από την εμπειρία μας και την αγαστή μας συνεργασία με παλαιότερες δημοτικές αρχές, όπου τα πολιτιστικά καλοκαίρια ήταν θεσμός με δεκάδες εκδηλώσεις.

Τέλος, πρέπει να αναλογιστείτε ότι ο Σύλλογος μας εδώ και 7 έτη δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τη Δημοτική Αρχή, παρότι ο Δήμος εισπράττει το πολιτιστικό τέλος. Παρόλα αυτά, ο Σύλλογός μας δεν απαλλάσσεται με απόφαση ούτε από τα δημοτικά τέλη και, με προσωπικές θυσίες των μελών του, δεν έχει σταματήσει να παρέχει πολιτιστικό και κοινωνικό έργο προς όλες τις ηλικιακές ομάδες της πόλης μας.

Το ελάχιστο που περιμένουμε είναι να αναγνωρίσετε τα λάθη που έγιναν από την Δημοτική Αρχή και να καλυφθούν τα έξοδα που σας έχουμε παραθέσει, σύμφωνα με την ανειλημμένη υποχρέωση που αναλάβατε. Αναμένουμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαίρη Γκότση