Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΣΟΥ!

Την Κυριακή το βράδυ έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της πίτας του Πυρσού για το 2024, στο κατάμεστο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.
Βρεθήκαμε όλοι μαζί, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας, να υποδεχτούμε τη .....
νέα χρονιά, να ανταλλάξουμε ευχές για υγεία, ευτυχία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος Μαίρη Γκότση, πλαισιωμένη από τα μέλη του Δ.Σ και τους δασκάλους μας, στην αρχή της εκδήλωσης, ευχήθηκε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία, ευτυχία και χαρές, μια καλύτερη χρονιά με ότι ο καθένας επιθυμεί.
Καλωσόρισε και τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρέθηκαν και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση της πρόσκλησής μας.
Τον κ. Κώστα Κόλλια πρώην Δήμαρχο Τριφυλίας, τον κ. Παναγιώτη Τσαφαρά, δημοτικό Σύμβουλο, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών κ. Νικόλαο Στριμπάκο, τα μέλη του, κ Νίκο Κατσούλη και κ. Αγγελική Βεργούνη, την πρόεδρο του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Χώρας, κ. Αγγελική Νικολοπούλου, την πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών κ. Βιβή Παντελάκη, τον πρόεδρο του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού Φιλιατρών κ. Νίκο Κούρδογλου ,τον πρόεδρο του Αγροτικού – Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού «Η Τριφυλία» κ. Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο και την εκπρόσωπο και ψυχή του Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, κ. Χριστίνα Στριμπάκου.

Ενημέρωσε εν συντομία τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις του Πυρσού που έχουν γίνει και για μελλοντικά σχέδια, πάντα σε συνεργασία με τα μέλη και τους φίλους του και πάντα με στήριξη και βοήθεια από αυτούς.
Για τη λειτουργία των χορευτικών τμημάτων και το ζεστό και υποστηρικτικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στα παιδιά και στους δασκάλους αλλά και στην άψογη συνεργασία και μεταξύ των χορευτών, τόνισε το μέλος του Δ.Σ και του χορευτικού, ο κ. Αλέξης Γριβοκωστόπουλος και επισήμανε την ανάγκη στήριξης του Πυρσού από όλους, για τη συνέχιση της προσφοράς του στην ανάπτυξη της παράδοσης και του πολιτισμού στην πόλη μας.

Η πρόεδρος, έκοψε την πολύ όμορφα στολισμένη από την κ Tammy, πίτα του Πυρσού, ευχήθηκε για μια ακόμη φορά, ότι καλύτερο για τον καθένα, αφιέρωσε την φετινή πίτα στα μέλη των χορευτικών τμημάτων που μας εκπροσωπούν επάξια και μας κάνουν περήφανους σε όλες μας τις εκδηλώσεις μας και έκοψε ένα επιπλέον κομμάτι από την πίτα για τους απαναταχού της γης Φιλιατρινούς, γνωρίζοντας την αγάπη και την νοσταλγία που νοιώθουν για τα Φιλιατρά.
Το φλουρί της πίτας ήταν χειροποίητο ασημένιο γούρι για το 2024, προσφορά της βραβευμένης σε Διεθνή Έκθεση στο Μόναχο, συμπολίτισσάς μας κ. Αλεξάνδρας Τσούλου και την ευχαριστούμε.


Στη συνέχεια τα μέλη των χορευτικών μας τμημάτων, παιδιών και ενηλίκων, με τη συμβολή και την αγάπη των υπέροχων δασκάλων μας, της Νικολέτας Καλογεροπούλου και του Κωσταντίνου Βεϊόπουλου, μας καθήλωσαν, μας μάγεψαν και μας ταξίδεψαν σε αλλοτινούς καιρούς και στις ξεχασμένες πατρίδες, χορεύοντας χορούς της Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

Ήταν χωρίς υπερβολή μια μοναδική κατανυκτική βραδιά, με το ημίφως, τα φαναράκια, τα κεριά, την καταπληκτική ενημερωτική αφήγηση της δασκάλας μας και την προβολή των σχετικών Ιστορικών εικόνων, μια εκδήλωση που νιώσαμε όλοι ιδιαίτερη συγκίνηση και μοναδικά συναισθήματα. Οι μικροί μας χορευτές με τα χαμογελαστά πρόσωπα τους και το κέφι τους, μας μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους και τη χαρά τους! Όμορφα συντονισμένοι σε δύσκολους χορούς, τους χαρήκαμε όλοι και ιδιαίτερα οι γονείς τους, οι συγγενείς τους και οι δικοί τους φίλοι.

Τα δύο χορευτικά των ενηλίκων, χόρεψαν καταπληκτικά στην έναρξη της εκδήλωσης, με παραδοσιακές φορεσιές της Καππαδοκίας τους χορούς της και τίμησαν όλους αυτούς που σφαγιάστηκαν, αφανίστηκαν, ξεριζώθηκαν και διασκορπίστηκαν σε όλη την Υφήλιο.
Και κλείνοντας την εκδήλωση, μας ξεσήκωσαν με τη ζωντάνια τους, το κέφι και τον ενθουσιασμό τους, χορεύοντας χορούς από την Μικρά Ασία!

Ευχαριστούμε τις "ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ" για τη χορηγία Ασφάλειας επιβατικού Ι.Χ αξίας 120 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο αντίτιμο εισόδου της εκδήλωσης.
Στην κλήρωση που έγινε το τυχερό νούμερο είναι το 044, το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα.
Ευχαριστούμε και την κ. Σούλα Χαραλαμποπούλου-Τασουλή για την προσφορά της πολύ γευστικής πίτας της, όπως και τους φίλους και τα μέλη του Πυρσού, που προσέφεραν πλούσια σπιτικά εδέσματα και που γεύτηκαν όλοι οι καλεσμένοι στο τέλος της εκδήλωσης.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Μαίρη Γκότση

Δείτε video από την εκδήλωση.