Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με δημοσιεύματα φίλων και συμπολιτών μας με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας πριν 2 μήνες περίπου, θεωρούμε σωστό να ενημερώσουμε όλους σχετικά με το εξής θέμα και όχι μόνο!

Το Κάστρο των Παραμυθιών ......

και όλα τα κτίσματα πέριξ αυτού που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον μεγάλο Φιλιατρινό ευεργέτη, Χαράλαμπο Φουρναράκη, αποτέλεσαν αντικείμενο ευγενούς δωρεάς από τον αείμνηστο, στον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών Ο ΠΥΡΣΟΣ, το 1982.

Πολλοί φίλοι θα θυμούνται τον γιατρό, να κτίζει και να ζωγραφίζει αλλά και να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους διηγείται για ποιόν λόγο έχτισε αυτό το Κάστρο, ενθαρρύνοντάς μας ότι όλοι μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και Κάστρα.
Είχε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αυτό του το όνειρο και δούλευε σε αυτό μέχρι και το τελευταίο απόγευμα της ζωής του! Το συντηρούσε ο ίδιος και μετά το θάνατό του ασχολείτο με αυτό μέχρι και πρόσφατα ο άξιος συνεχιστής του, ο γιός του, ο γιατρός Γιάννης Φουρναράκης, σε συνεννόηση με τα μέλη των εκάστοτε Δ.Σ του Συλλόγου μας.

Ο ΠΥΡΣΟΣ, ιδρύθηκε το 1958, και στεγάστηκε γύρω στο 1966 στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο -και αυτό δωρεά του Χαράλαμπου Φουρναράκη-. Είναι μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός Σύλλογος με τεράστια πολιτιστική δράση και συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας και της περιοχής μας. Ιδρύθηκε και μεγαλούργησε, χάρη στην αγάπη και στο ενδιαφέρον για την πολιτισμικότητα και τα κοινά, δεκάδων εθελοντών συμπολιτών μας, μελών των Δ.Σ και φίλων του Συλλόγου.

Με αρωγούς τον Δήμο μας, την Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και την οικονομική στήριξη των φίλων του, ο Πυρσός κατάφερε να έχει σημαντική πολιτιστική δράση, γνωστή σε όλους στην μακρόχρονη πορεία του. Βέβαια οι δυσκολίες και οι ανάγκες συντήρησης ενός τεράστιου κτιρίου, όπως το Φουρναράκειο και το Κάστρο έχουν κορυφωθεί τελευταία, όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που έχουν αδρανοποιήσει όλες μας τις δραστηριότητες, αλλά κυρίως λόγω της πολυετούς έλλειψης της παραμικρής οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία και τον Δήμο.

Έχει έρθει η ώρα να παύσει αυτή η αδιαφορία και να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να συνδράμουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση κι εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων, είναι αδύνατον να έχει και να διαθέτει ίδιους πόρους, ώστε να συντηρήσει ένα οίκημα όπως το Κάστρο και τα κτίσματά του, που όσο περνάει ο χρόνος υφίστανται μεγαλύτερες φθορές.

Επειδή πολλοί επισκέπτες αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να ξεναγηθούν στο Κάστρο, ενημερώνουμε ότι υπάρχουν στατικά προβλήματα, τα οποία μας έχουν επισημανθεί και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές του Πυρσού, η πρώτη μας προτεραιότητα, πολύ τολμηρή θα λέγαμε, είναι να πάρουμε απόφαση για να γίνουν ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες αυτές και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του Κάστρου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον χαρακτηρισμό του ως κιτς η όχι, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι προίκα του Συλλόγου μας, της πόλης μας αλλά και της περιοχής και θα είναι ασέβεια σε αυτόν που μας έκανε την τιμή να είναι δωρητής μας να μην εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την αξιοποίησή του.

Η πεποίθηση μας είναι ότι αν αξιοποιηθεί όλος αυτός ο χώρος με σεβασμό στο περιβάλλον και στη στόχευση του δημιουργού του, θα γίνει πάλι ένας ασφαλής, αξιόλογος χώρος αλλά και ο πιο επισκέψιμος τουριστικός προορισμός γνωστός για τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητά του!

Από την επαναλειτουργία του Κάστρου είναι βέβαιο θα αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή και η ευρύτερη οικονομία της. Έχουμε ήδη ξεκινήσει ενέργειες, με τη βοήθεια τεχνικού γραφείου της πόλης μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε εκτίμηση για την κοστολόγηση αυτής της πολύ δύσκολης διαδικασίας και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε.

Καταλαβαίνετε φυσικά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, για να υλοποιηθεί, χρειάζεται να την πιστέψουμε όλοι, αλλά και να το στηρίξουμε ΌΛΟΙ. Εμείς, ως ΠΥΡΣΟΣ, θα κάνουμε ότι μπορούμε, με καμπάνια ενημέρωσης καταρχήν όλων των συμπολιτών μας όπου γης, του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πολιτείας, όλων των φορέων και των Συλλόγων, των Επιχειρήσεων, όχι μόνο της περιοχής, αξιοποιώντας κάθε μέσο και σε συνεργασία με τα διαδικτυακά και έντυπα μέσα.

Αν πιστέψουμε όλοι ότι θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, τότε μόνο θα τα καταφέρουμε. Σας θέλουμε δίπλα μας, σας θέλουμε μαζί μας και θα δεχτούμε τις όποιες προτάσεις σας.
Σας καλούμε να περπατήσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο, τον μακρύ και πολυδάπανο, πλην όμως φωτεινό δρόμο και να πετύχουμε.

Για το Δ. Σ.
Η πρόεδρος
Μαίρη Γκότση