Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκινούν τα μαθήματα χορού στο σύλλογό μας

Ο άνθρωπος ζητάει πάντοτε στον πολιτισμό τη λύτρωσή του. Ο πολιτισμός μας είναι η αποκάλυψη του ανθρώπου και της ταυτότητας του. Το κύριο στοιχείο του Ελληνικού πολιτισμού είναι η ελευθερία και η προσπάθεια να αποκρούει κάθε αναγκαιότητα, γιατί ο πολιτισμός μας ζητά να δώσει νόημα στην ανθρώπινη προσπάθεια για την εξελικτική πορεία του προσώπου.

Ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας είναι οι παραδοσιακοί χοροί. Ο χορός είναι η έκφραση της ψυχής, καθώς οι άνθρωποι σε …….

κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους, για να εξωτερικευόσουν τα συναισθήματα τους, καταφεύγουν στη μουσική και το χορό.

Το ύφος, ο χαρακτήρας του χορού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη γεωγραφική περιοχή, το αυθεντικό παραδοσιακό τραγούδι(και όχι το εισαγόμενα), τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα τη λαϊκή παράδοση μιας περιοχής. Γενικά πάντως, η μορφολογία του εδάφους του κάθε τόπου φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύφους των χορών που χορεύονται στον τόπο αυτό. Έτσι, για παράδειγμα, οι νησιώτικοι χοροί είναι με περισσότερο σουτάρισμα, με πιο πολύπλοκες κινήσεις των ποδιών καθώς θυμίζουν τον θαλασσινό κυματισμό του Αιγαίου. Κάποιοι από τους χορούς είχαν συγκεκριμένο σκοπό, υπήρχαν για συγκεκριμένη γιορτή ή ώρα και συγκεκριμένους θεατές, καθώς ο κάθε χορός έχει τη δική του ιστορία.

Είναι πολλά τα οφέλη και πολλά τα θετικά που κερδίζει κανείς από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Η συμμετοχή σε παραδοσιακούς χορούς αποτελεί έναν αυθεντικό τρόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Ο νους και το σώμα συντονίζονται, ώστε ο χορευτής να μάθει καινούριες κινήσεις και να συγχρονιστεί με το διπλανό χορευτή. Μ’ αυτό τον τρόπο απελευθερώνει την ενέργεια του και αδειάζει το μυαλό απ’ τα προβλήματα και τη μονοτονία της καθημερινότητας.

Ταυτόχρονα, βέβαια, με τα παραπάνω οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής. Προσφέρουν σωματική ευεξία για ενήλικες από 4 έως 104 ετών. Όσο απλοί κι αν φαίνονται και καθόλου κουραστικοί, είναι μια καλή ευκαιρία ώστε κάποιος να γυμνάσει ολόκληρο το σώμα του. Ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό μυών, συμβάλουν στην απώλεια βάρους και έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα στο μεταβολισμό του ανθρώπου. Ο χορός είναι υγεία!

Εσύ ακόμα να ξεκινήσεις παραδοσιακούς χορούς;