Καλώς ήρθατε στον επίσημο ιστοχώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο ΠΥΡΣΟΣ". Για Επικοινωνία με τον Σύλλογο επιλέξτε την καρτέλα "Επικοινωνία"

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Παλιό Λύκειο Φιλιατρών: “Ο προϋπολογισμός του έργου, μετά την έκπτωση, είναι 41.795 ευρώ.

Υπογράφηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, στο Δημαρχείο Τριφυλίας η σύμβαση κατασκευής του έργου «Επισκευή Παλαιού Λυκείου Φιλιατρών». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο ανάδοχος Λεωνίδας Σιώρης.

Αντικείμενο του έργου είναι .....

κυρίως η αντικατάσταση των σιδηρών κουφωμάτων του κτιρίου με υαλοστάσια αλουμινίου και διπλούς θερμομονωτικούς – ηχομονωτικούς – ανακλαστικούς υαλοπίνακες πάχους 18 mm (κρύσταλλο 5 mm, κενό 8 mm, κρύσταλλο 5 mm), καθώς και η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με θύρες ξύλινες πρεσσαριστές.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν σε όλες τις αίθουσες, διαδρόμους και χώρους υγιεινής του κτιρίου. Επίσης θα τοποθετηθούν σιδεριές ασφαλείας στα εξωτερικά κουφώματα.”

Κατόπιν της ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής, για την σύναψη συμφωνίας, για την ανακαίνιση του παλαιού Λυκείου Φιλιατρών, Ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο ΠΥΡΣΟΣ”, αισθάνεται την επιτακτική ανάγκη και την επιβεβλημένη ευθύνη επισημάνσεων, που σκοπό έχουν να προλάβουν μη αναστρέψιμες εξελίξεις που ενδεχομένως προσβάλουν την ιστορικότητα του νεοκλασσικού αυτού κτιρίου και τους κανόνες της στοιχειώδους αισθητικής!

Ο Σύλλογός μας, θα περίμενε, μια κάποια μεγαλύτερη σοβαρότητα στη διαχείριση ενός κτιρίου, που κατασκευάστηκε με δαπάνες των Φιλιατρινών και που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού για την οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό. Πόσο μάλλον, όταν ο Δήμος μας μιλάει για “επισκευή” και μάλιστα με έναν τόσο μικρό προυπολογισμό, και αποφασίζει κι όλας πως θα τοποθετηθούν αλουμίνια καθώς και σιδεριές ασφαλείας!!!

Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες, που αφορούν σ΄αυτό το κτίριο -κόσμημα, δυστυχώς, μας κάνουν να ανησυχούμε για τον βανδαλισμό του!!!

Εμείς θεωρούμε, πως το “Γυμνάσιο Φιλιατρών” και μετέπειτα Παλιό Λύκειο, θα πρέπει να αναπαλαιωθεί, με βάση τις σύγχρονες μεθόδους αναπαλαίωσης των κτιρίων της εποχής του,έτσι όπως ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει την ζωή του με την ίδια αίγλη και λάμψη που εξέπεμπε μέχρι πρότινος! Οι προδιαγραφές αναπαλαίωσης επίσης, επειδή το κτίριο εμπεριέχεται στο σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου-Λυκείου της πόλης μας, θεωρούμε πωςθα πρέπει να παρουσιάζουν μία συνάφεια ή συνέχεια των άλλων δύο κτιρίων, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Μαίρη Γκότση